Vergeten voetballers

Beste volgers van dit blog, het leek me leuk om een nieuwe rubriek toe te voegen: vergeten voetballers. De eerste speler in deze rubriek zal zijn: Piet Keur. 

Piet Keur (Zandvoort, 20 december 1960) 

Laatst las ik ergens dat Piet Keur spitsentrainer bij AZ is geworden. Piet is terug in het betaalde voetbal dus. Mooie gast die Piet. Het type losbol en tevens een fervent stapper. 14 jaar geleden alweer (in 1997) beëindigde Piet zijn profloopbaan. Die begon in het seizoen 1981-1982 bij de inmiddels opgeheven profclub HFC Haarlem. Piet was een veelscorende spits. In zijn carrière heeft ie eigenlijk bij al zijn clubs veelvuldig het netje doen laten bollen. Dat hij in Haarlem begon aan zijn avontuur als voetbalprof was niet zo gek. Piet komt namelijk uit het nabijgelegen Zandvoort en is een man van de kust. Zon, zee en strand geven hem een gevoel van vrijheid. Hij gaat er nooit meer weg zegt hij zelf. 

In zijn jeugd speelde Piet voor de Zandvoortmeeuwen. Nadat Haarlem hem had gescout, speelde hij daar de eerste zes seizoenen van zijn profloopbaan die zestien jaar zou duren. Later zou hij nog twee keer terugkeren bij Haarlem. Hij maakte precies 100 doelpunten in 234 wedstrijden voor die club. In 1987 liep zijn contract daar af en vertrok ie naar FC Twente. Het eerste half jaar bij de Tukkers was een sof, mede vanwege een middenvoetsbeentje dat achteraf gebroken bleek te zijn. De eerste 17 speelronden had Piet slechts één doelpuntje gemaakt. Op zijn 27e verjaardag kwam de kentering: in een wedstrijd tegen DS ’79 scoorde Piet maar liefst 5 keer. In zijn twee seizoenen in dienst van Twente werd hij clubtopscorer met respectievelijk zeventien en zestien doelpunten. Vervolgens kwam Piet nog uit voor de clubs Feyenoord, SVV, Haarlem, Heerenveen, AZ en tenslotte nog een keer Haarlem. In zijn laatste wedstrijd in het profvoetbal scoorde hij nog twee keer. In totaal maakte Piet 175 goals in het betaalde voetbal. 

Piet was gedurende zijn actieve voetbaljaren een joviale gangmaker met het hart op de tong. Zijn bijnaam was Piet Likeur, een verwijzing naar zijn vermeende alcoholconsumptie. De meest kostelijke anekdote stamt uit zijn Heerenveentijd. Trainer Foppe de Haan schreef boetes van 25 gulden uit zodra spelers te laat kwamen na nachtelijke escapades. Piet hoorde dit aan, greep meteen zijn portemonnee en zei: “Hier heb je twee meier. Voor de hele week”. 

Piet als levensgenieter dus: in de zomermaanden is hij al een aantal jaren stoelenman in Zandvoort. Dan sjouwt hij op warme dagen met ligbedden. Sinds vorige maand gaat hij daarnaast dus ook de spitsen van AZ begeleiden. Vanuit zijn jarenlange ervaring als scorende spits bepaalde wedstrijdsituaties met ze doornemen. Piet weet nog niet of het iets voor hem zal zijn zegt ie. “Als het niet werkt, ga ik lekker terug naar het strand”. Mooie gast die Piet: ongecompliceerd en wars van persoonsverheerlijking.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s