Genieten van de Haka!

Vandaag (9 september 2011) begint een van de grootste sportevenementen ter wereld: het wereldkampioenschap Rugby. Het is pas de zevende editie van het WK en het zal tot 23 oktober worden gehouden in Nieuw-Zeeland. Er zal door twintig landen worden gestreden om de Webb Ellis Cup in 48 wedstrijden verspreid over 44 dagen.

De openingswedstrijd wordt uiteraard gespeeld door het gastland, bijgenaamd de All Blacks, omdat ze altijd met een geheel zwart tenue spelen. Zij ontvangen Tonga. Tonga is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht, maar doet wel mee aan het WK. Nieuw-Zeeland was al medeorganisator van het succesvolle eerste wereldkampioenschap rugby, in 1987. Rugby is de nationale sport van Nieuw-Zeeland en het nationale team wordt door velen gezien als het beste rugbyteam ter wereld. Dit is vooral gebaseerd op het feit dat Nieuw-Zeeland tegen elk land vaker won dan verloor. Desondanks hebben ze het WK maar één keer kunnen winnen, in 1987. Voor elke wedstrijd voeren de rugbyspelers van Nieuw-Zeeland een dans uit. Dit is een traditionele dans uit de Maori-cultuur en wordt de Haka genoemd. Prachtig staaltje van jezelf even flink oppeppen voor de wedstrijd!

Aan het wereldkampioenschap rugby doen twintig landen mee. Deze worden verdeeld over
vier groepen van elk vijf landen. De groepswinnaars en de nummers twee van elke groep gaan door naar de knock-outfase. Gastland Nieuw-Zeeland is automatisch geplaatst. Hiernaast mogen de drie beste landen van elke groep van het vorige WK in 2007 meedoen, wat neerkomt op twaalf landen. Voor de overige acht plaatsen werd er een kwalificatietoernooi gespeeld. Titelverdediger is Zuid-Afrika. Nog nooit is het overigens een titelhouder gelukt om de wereldtitel te prolongeren.

Wie zijn de grote kanshebbers? 

Naast de All Blacks zijn de grote kanshebbers toch ook wel Australië (The Wallabies), Zuid-Afrika (The Springboks), Engeland (The Red Roses) en Frankrijk (Les Blues). Op het WK vier jaar geleden haalde Argentinië (Los Pumas) de halve finale. Ook zij zijn een zeer sterk rugbyland. Verder kunnen de angelsaksische landen Wales (The Dragons), Schotland (The Thistles) en Ierland (samen met Namibië het enige deelnemende land zonder bijnaam) ook als outsiders gezien worden. In ieder geval zal in het zog van de 20 deelnemende teams de komende zes weken het WK rugby wereldwijd goed bekeken worden. Een week geleden waren er al meer dan 1,1 miljoen tickets de deur uit. De wedstrijdbeelden zullen in maar liefst 238 landen te zien zijn. En vanaf de kwartfinales zendt ook de NOS de wedstrijden uit.

En Nederland dan? Helaas: het Nederlandse Rugbyteam heeft zich nog nooit weten te
kwalificeren voor een WK tot dusver. In Nederland is het grote publiek ook niet echt bekend met deze mooie sport. Goed beschouwd is rugby eigenlijk ook wel een onbegrijpelijk tijdverdrijf. Twee teams van 15 man die binnen de regels elkaar zo hard mogelijk te lijf gaan, met een bal die niet rond is, en een doel met een lat waar je niet onderdoor maar overheen moet schieten of langs moet lopen. Bovendien mag je de bal niet vooruit gooien – terrein mag alleen worden gewonnen door met de bal te lopen of hem vooruit te trappen. Toch is het een geweldige sport om naar te kijken. Niet omdat de ontwrichte nekwervels, gescheurde organen en gemangelde ledematen door de lucht vliegen, maar omdat het snel, fair en tegelijk heerlijk hard is. En: schwalbes zul je niet zien op een rugbyveld, evenmin als aanstellers en zeurende verwende jochies. Bij voetbal zie je dat nog wel. Voetbal is uiteindelijk een spel voor jongens. En Rugby is duidelijk een sport. Voor mannen!

Advertenties

Over joostparren

Iedere dag behoefte aan een gezonde dosis sport
Dit bericht werd geplaatst in rugby en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s