Nummer 13

Wat is dat toch met nummer 13? Het is wereldwijd algemeen bekend dat dit hét ongeluksgetal is. Puur gebaseerd op bijgeloof allemaal. Sommige hotels hebben geen kamer 13, sommige flatgebouwen hebben geen dertiende verdieping. In vliegtuigen ontbreekt vaak de dertiende rij stoelen. Eigenlijk best opmerkelijk allemaal wanneer je er even bij stilstaat. En ook in de sportwereld wordt het getal 13 als een paria beschouwd.

Zo wordt bijvoorbeeld in de autosport al jaren lang traditioneel geen startnummer 13 toegekend. En in het wielrennen wordt door renners heel vaak het rugnummer 13 bewust omgedraaid (zie foto). Het omdraaien van nummer 13 is door het bijgeloof overigens ook officieel toegestaan in de wielrennerij. En ja hoor, ik geef het grif toe: lange tijd ben ik meegegaan in het afkeuren van alles wat met het getal 13 te maken had. Zo wilde ik dan ook nooit met dat rugnummer voetballen. Niemand in ons voetbalteam wilde eigenlijk met die vervloekte 13 achter op zijn shirt ballen. Het zou immers ongeluk brengen. Nooit heb ik er echt bij stilgestaan waarom iedereen zo huiverig is wanneer het juist om dit nummer gaat. Wat is dat toch bedacht ik me? Angst voor onfortuinlijk zijn? Grotere kans op blessures? Ga je met 13 op de rug ineens geheid verliezen? Het woord ongeluksgetal telt ook nog eens 13 letters ving ik ooit ergens op. Uhm…ja klopt, so what?

Afgelopen jaar heb ik met mijn zaalvoetbalteam eens een keer bewust het shirt met nummer 13 een paar wedstrijden op rij gedragen. Eens kijken wat het verschil zou zijn met mijn vaste rugnummer 11. En jawel hoor: ook met dit specifiek niet populaire nummer op mijn shirt liep het gewoon goed. Sterker nog: ik scoorde flink wat goals in die reeks wedstrijden. Eigenlijk is het ook gewoon absolute quatsch, grote onzin dat het getal 13 je ongeluk zou kunnen brengen. Het omdraaien van het rugnummer door wielrenners vind ik dan wel weer een grappig verschijnsel.

Over ‘omdraaien’ gesproken: er zijn gelukkig ook sporters die ervan overtuigd zijn dat 13 juist een geluksgetal is. Zo wil de Duitse voetballer Michael Ballack ook altijd persé met nummer 13 spelen. Toen hij in 2006 als nieuwe aanwinst bij Chelsea arriveerde kreeg hij ruzie met de Fransman William Gallas die toen al vijf jaar rondliep met het shirt met rugnummer 13 en het felbegeerde ongeluksgetal niet aan hem af wilde staan. Nog zo’n voorbeeld: Canadees international Atiba Hutchinson was dolgelukkig dat hij het shirt met zijn ‘geluksnummer’ 13 kreeg toebedeeld toen hij bij PSV kwam voetballen. Edgar Davids keerde in 2007 terug bij Ajax met… juist ja: nummer 13.

Toch is het gros van de mensen (zowel binnen alsook buiten de sport) nog steeds argwanend ten opzichte van het getal 13. Er is maar één associatie die ik kan bedenken waarbij 13 een positief gevoel geeft in plaats van een angstig of ongelukkig gevoel: bij het uitkeren van een 13e maand 🙂 !

Advertenties

Over joostparren

Iedere dag behoefte aan een gezonde dosis sport
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s