De gele en rode kaart

Afgelopen weekend was het alweer 39 jaar geleden dat Willem van Hanegem de twijfelachtige eer had om als allereerste voetbalspeler een gele kaart in het betaalde voetbal te ontvangen. Gele en rode kaarten werden voor het eerst geïntroduceerd op het WK voetbal in 1970. Sindsdien hebben vele spelers de gele en rode prenten uit de borstzak van de scheidsrechters getrokken zien worden.

Een gele kaart heeft nog geen directe gevolgen. De bestrafte speler kan de wedstrijd gewoon voortzetten. Een kaart van deze kleur wordt vaak getoond wanneer een speler zich schuldig maakt aan onsportief gedrag. Dit kan bijvoorbeeld misleiding (een schwalbe) zijn of herhaaldelijk overtreden van de spelregels. Tijdrekken of het shirt uittrekken na een doelpunt leveren doorgaans ook ‘geel’ op. Wanneer de speler in dezelfde wedstrijd opnieuw een gele kaart krijgt, wordt dit omgezet in een rode kaart, en moet de speler het veld verlaten en wordt het verder meespelen hem ontzegd.

Niet alleen na twee gele kaarten, maar ook na een directe rode kaart dient een speler het veld te verlaten. Hij moet dan onmiddellijk vertrekken en mag verder niet meer aan het spel deelnemen. De speler mag niet vervangen worden; zijn team moet de wedstrijd voortzetten met een speler minder. De rode kaart wordt vaak uitgedeeld bij ernstig gemeen spel (bijvoorbeeld een smerige tackle) of bij een gewelddadige handeling als een elleboogstoot. Maar ook bij het bespuwen van een tegenstander of het gebruiken van grove, beledigende taal of scheldwoorden mag de betreffende speler meteen inrukken. Het ontnemen van een duidelijke scoringskans door hetzij een doorgebroken speler neer te halen, hetzij de bal met de hand te beroeren wanneer deze anders de doellijn gepasseerd zou zijn, levert ook direct ‘rood’ op. 

De snelste gele kaart ooit in de Eredivisie was –hoe kan het ook anders- voor Hans Kraay jr. Hij ontving hem al na 3 seconde spelen als speler van Dordrecht ’90 tegen Feyenoord in de Kuip. Het record van de meeste gele kaarten in de eredivisie staat op dit moment op naam van Patrick Pothuizen. Hij incasseerde op de laatste speeldag van het seizoen 2009-2010 zijn 84e gele prent. En wanneer je de beelden ziet waarin ie het getal 84 toont op zijn ondershirt was het een ‘bewustje’

Tenslotte hier nog wat leuke beelden van een speler die een gele kaart van de scheidsrechter afpakt en daardoor direct rood krijgt. En deze keeper van het Engelse Ebbsfleet United FC heeft de snelste rode kaart ooit op zijn naam staan: hij ontving hem al 14 seconde na de aftrap. En alsof dat nog niet genoeg is kun je ook rood krijgen wanneer je een streaker tackelt. Tsja…

Advertenties

Over joostparren

Iedere dag behoefte aan een gezonde dosis sport
Dit bericht werd geplaatst in voetbal en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s